Vilken yogamatta ska du välja

Att välja rätt yogamatta kan vara lite svårt. Det är nämligen stor skillnad på yogamattor när det kommer till pris, tjocklek och material.
I den här guiden har vi samlat information om de parametrar som du bör tänka på när du ska välja yogamatta för att få ut det mesta av din träning. 

 

Miljövänliga yogamattor 

Hos Yoga Lovers prioriterar vi miljön väldigt högt. Därför är våra yogamattor OEKO-TEX Standard 100-certifierade. Med denna stämpel testas yogamattorna för skadliga ämnen och för dig som konsument kan du därför försäkra dig om att produkten är ofarlig för din hälsa.
Oavsett om du prioriterar ekologi eller inte när ska välja yogamatta, bör du vara medveten om att yogamattan måste vara 100 % latex- och PVC-fri - precis som våra mattor naturligtvis är. Du kommer förhoppningsvis att tillbringa många timmar på din yogamatta och därför är det viktigt att undvika dessa skadliga och hormonstörande kemikalier. 

 

En halkfri yogamatta 

När du tränar yoga är det viktigt att du kan stå stadigt på din matta. Beroende på vilken typ av yoga du utövar är det viktigt att halkskyddet fungerar.
Under ett yogapass kan du få svettiga händer och fötter. Det räcker vanligtvis med en yogamatta med en bra knottrig yta.
Utövar du till exempel yoga där du svettas mycket. För Hot Yoga eller Bikram Yoga är det viktigt att du har en yogamatta med bra halkskydd. Till ett sådant yogapass bör yogamattan ha en grov/räfflad yta som gör mattan halkfri, så att du fortfarande kan stå säkert i dina yogapositioner med svettiga händer och fötter. Du kan även välja att använda en yogahandduk. En sådan handduk är lika stor som din matta, så du lägger den bara ovanpå. Fördelen med dessa handdukar är att ju blötare de blir, desto bättre blir halkskyddet. 

 

Hur tjock ska yogamattan vara? 

Det är väldigt individuellt hur tjock en yogamatta ska vara. Yogamattor finns i många olika tjocklekar. Som standard är en yogamatta mellan 4 och 5 mm tjock.
Om du utövar yoga där du huvudsakligen arbetar på dina knän och armbågar är det bäst att använda en lite tjockare matta. På så sätt får du en bra absorption och komfort, eftersom det kan hjälpa till att avlasta trycket på dina leder. Om du däremot utövar yoga med många balansövningar är en tunnare matta bäst. Ju tjockare mattan är, desto svårare är det att hålla balansen.